Evenementen op Corfu

Pasen wordt op Corfu groots gevierd en daarnaast vinden met name tijdens de zomermaanden enkele leuke festivals plaats.

Religieuze feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Griekenland wordt Pasen groots gevierd. Hoewel de viering al ruim voor het paasweekeinde begint, start het vanaf Goede Vrijdag echt uitbundig. Goede Vrijdag is één van de belangrijkste dagen binnen het Grieks Orthodoxe geloof. Op het hele eiland vinden ’s avonds processies plaats, waarbij het beeld van Christus in een optocht door het dorp of de stad wordt gedragen gevolgd door priesters, vrouwen die mirre dragen en gelovigen die onderdeel willen uitmaken van de processie. Langs de route staan mensen die bloemen op de draagbaar gooien en meestal houden ze een brandende kaars vast. Na de processie volgt voor de meeste Grieken een uitgebreide maaltijd die meestal volledig uit zeevruchten bestaat. Ook op Paaszaterdag vinden diverse rituelen plaats. Om de wederopstanding van Christus te vieren gaat men en masse naar een nachtmis en iedereen neemt een kaars mee. Tijdens de viering worden alle lichten in de kerk gedoofd en steekt de priester alle kaarsen aan. Wie na het verlaten van de kerk met een brandende kaars thuiskomt, heeft volgens de legende een goed jaar in het vooruitzicht. De viering wordt in veel plaatsen opgeluisterd met vuurwerk. Paaszondag is een familiedag, waarop men uitgebreid samen eet, in het bijzonder lam van het spit.

Begin november vinden in Kerkyra festiviteiten plaats ter ere van de beschermheilige van het eiland St. Spyridon. Ongeveer elk dorp op Corfu houdt overigens jaarlijks een feest, een paniyiris. Dit is een echt dorpsfeest en zeker leuk om als toerist een keer meegemaakt te hebben. Wanneer u interesse hebt zult u aan de Grieken zelf moeten vragen of en zo ja, waar en wanneer tijdens uw vakantie een paniyiris plaatsvindt.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Corfu kent verschillende leuke festivals, waarvan de meeste gedurende de zomermaanden plaatsvinden. Het bekendste festival is het Corfu Festival dat bestaat uit muziekoptredens van zowel Griekse als buitenlandse artiesten en orkesten. Ook in de zomermaanden wordt het Corfu Festival of Arts georganiseerd. Dit festival streeft ernaar het gehele spectrum van de kunsten te bestrijken. Optredens en exhibities vinden plaats in het Paleis van St. Michael en St. Georges, het Achíllion en in de Ionische Academie. In augustus kunt u in Agios Ioannis terecht bij het Agiotfest, een muziekfestival met soul, rock en folkmuziek. Liefhebbers van animatiefilms moeten een kijkje nemen op de website van Be There. Be There is een festival dat in april in Kerkyra plaatsvindt en zich richt op alle vormen van animatie. In de zomer vinden geregeld cricketwedstrijden plaats op de Esplanada in Kerkyra. Hieromheen worden diverse festiviteiten georganiseerd; een goede tijd om de hoofdstad van Corfu te bezoeken. Informeer bij het toeristenbureau naar precieze data en tijden. Brengt u in augustus uw vakantie in Paleokastritsa door dan kunt u het Varkarola muziek festival bijwonen.