Kerkyra (Corfu-stad)

De hoofdstad van Corfu met veel bezienswaardigheden heet Kerkyra, maar wordt ook Corfu-Stad genoemd.

In Kerkyra vindt u een mix van Venetiaanse, Franse en Engelse architectuur. Het is een charmante en sfeervolle stad, met mooie bloemrijke in Franse stijl aangelegde pleintjes en smalle straatjes. Het middelpunt van de stad wordt gevormd door het Esplanada plein. De Fransen maakten van het Esplanada een openbaar plein en plantten diverse bomen en bloemen. Uit de Engelse periode is de liefde voor cricket overgebleven en op het Esplanada ligt een heus cricketveld, waar met enige regelmaat wedstrijden gehouden worden. Zien en gezien worden is het motto in de cafés en op de terrassen, die onder de bogen van het Liston gevestigd zijn. Het Liston werd door de Fransen gebouwd naar het voorbeeld van de Rue de Rizoli in Parijs.

Twee Forten

Kerkyra ligt tussen twee forten in. Het nieuwe fort ligt aan de westrand van de oude stad en het oude fort vindt u aan de oostkant. Het oude fort is vanaf de Esplanada te bereiken en ligt op een schiereiland. Hier lag tot in de 16de eeuw de oude stad. In dezelfde eeuw werd het kanaal aangelegd dat het eiland nu van Corfu-stad scheidt. De gebouwen binnen het fort stammen uit de Engelse periode. Wanneer u van mozaïeken houdt, mag u het poortgebouw niet overslaan. Het nieuwe fort werd in de 16de eeuw door de Venetianen gebouwd en drie eeuwen later door de Engelsen uitgebreid. De beide forten hebben Corfu beschermd tegen aanvallen van de Turken, die er nooit in geslaagd zijn het eiland te veroveren.

Kerken

Een bezoek aan Corfu mag niet beëindigd worden voordat u een bezoek heeft gebracht aan de Ágios Spirídonos kerk. De kerk werd in 1589 gebouwd en bestaat uit een enkel schip. Spirídonos is de beschermheilige van Corfu en zijn relieken zijn in de kerk ondergebracht en worden dagelijks door vele gelovigen bezocht. U herkent de kerk aan de klokkentoren met een rood dak. Wanneer u de kerk van binnen bezoekt, zorgt u dan wel dat u gepaste kleding draagt. Naast deze kerk telt Kerkyra nog vele andere kerken, waaronder de in de 10de eeuw gebouwde kerk voor de heilige Jason en Sosispater en het Platytera klooster dat in de wijk Mandouki gelegen is.

Kunst

Kunstliefhebbers kunnen terecht in het Byzantijns Museum of in de stedelijke kunstgalerij (Dimotiki Pinakothiki). Het Byzantijns museum huisvest een groot aantal iconen daterend van de 15de tot de 19de eeuw. Het museum is in een oude Venetiaanse kerk gevestigd. In de stedelijke kunstgalerij zijn vooral werken uit de 19de en 20ste eeuw te vinden, maar voor de liefhebbers zijn ook enkele oudere werken te bewonderen.

Andere bezienswaardigheden

Corfu-Stad staat vol met mooie en interessante gebouwen. Enkele hiervan zijn de Ionische Academie, het oude stadhuis, het paleis van de Heilige Michael en Georges en het Ionische Parlement. Wanneer u de mogelijkheid heeft meerdere dagen in Kerkyra te verblijven, bezoekt u dan ook eens de Mandouki wijk en bezichtig het Kanóni schiereiland.

Winkelen

In Corfu-Stad vindt u talloze leuke winkeltjes. Denkt u hierbij niet direct aan kleding, maar vooral aan kunstnijverheid winkels. Zo kunt u in de stad bijvoorbeeld terecht voor houtsnijwerk, sieraden en lederwaren. Ook plaatselijke delicatessen zijn verkrijgbaar, zoals gesuikerde vruchten en allerlei producten gemaakt van kumquat, een vrucht die veel op Corfu voorkomt.

Uitgaan

Over het uitgaansleven in Kerkyra kunnen we kort zijn. De place to be is zonder twijfel het Liston. In de cafés en op de terrassen komen zowel de plaatselijke bewoners als de Grieken zelf bij elkaar om te genieten van een lekker drankje en een goed gesprek. Sommige mensen geven de voorkeur aan de cafés aan de noordzijde van de Esplanada. Jongeren trekken richting de nieuwe haven, waar even verderop enkele discotheken gelegen zijn.

Andere plaatsen

Meer plaatsen op Corfu:

Foto’s van Kerkyra (Corfu-stad)

Ligging