Eten en drinken in Corfu

De Corfiotische keuken lijkt erg veel op de Griekse, maar kent wel haar eigen specialiteiten.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel de Corfiotische keuken erg veel gelijkenissen met de Griekse kent, heeft het wel een eigen inslag. Dit is met name het resultaat van de ongeveer 400 jaar dat de Venetianen op het eiland hebben gedomineerd en ook de Engelsen hebben hun steentje bijgedragen. Overeenkomsten met de Griekse keuken zijn het gebruik van verse groenten en kruiden als oregano, basilicum en rozemarijn en natuurlijk heel veel, op het eiland zelf geproduceerde, olijfolie. Meer dan in de rest van Griekenland worden maaltijden bereid in een braadpan en de Venetiaanse invloed is te merken aan de hoeveelheid pastagerechten op de kaart. Waar de rest van Griekenland Ottomaanse invloeden heeft gekend, ontbreken deze veelal in de Corfiotische keuken. Typisch Corfiotische gerechten zijn pastitsada, haan of rundvlees met pasta en rode saus, sofrito, kalfsvlees in witte wijnsaus met heel veel knofloof, bourdeto, schorpioenvis in een pittige tomatensaus en bianco, een gerecht met verschillende soorten vis en aardappels bereid in een saus van wijn, citroensap en knoflook. Bij de maaltijd drinken de Corfioten meestal wijn en water. Bier kunt u op het eiland uiteraard ook krijgen, probeert u eens het Griekse Mythos of Alfa. Corfu heeft een eigen bierbrouwerij, dus wanneer u een echte bierliefhebber bent moet u beslist eens één van Corfu Beer’s proberen of ga eens langs bij de brouwerij. Nog iets typisch Corfiotisch is de kumquatlikeur, welke u zeker een keer geprobeerd moet hebben. Tot slot kunt u voor een kopje koffie en een goed gesprek (indien uw Grieks van enig niveau is) terecht in de kafeneions en voor een zoete en hartige snack, zoals tiropita (bladerdeeg met feta) of baklavá, loopt u binnen bij de zacharoplastío.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Uitgebreid ontbijten doet men op Corfu niet. Meestal volstaat een kop koffie en een geroosterd broodje met jam. In toeristische oorden kunt u met gemak ergens een continentaal of Engels ontbijt krijgen. De hoofdmaaltijd voor de Grieken is de avondmaaltijd en dit is een sociale aangelegenheid, zeker wanneer men uit eten gaat. Men gaat in principe altijd met een grote groep en bestelt dan gezamenlijk allerlei gerechten, die door iedereen gedeeld worden. Men bestelt dus geen eigen gerecht. Wanneer u met een groot gezelschap op vakantie bent, is het een aanrader om net als de Grieken in overleg met de ober allerlei gerechten te bestellen en hier dan samen van te eten. Op die manier kunt u alles proeven. Wanneer u ieder apart wilt betalen, kunt u dit het beste wel van tevoren melden, want dit is in Griekenland zeer ongebruikelijk. In de toeristische plaatsen is men inmiddels gewend aan de West-Europese eetgewoontes, dus meestal begrijpt een ober wel dat u eerst uw voorgerecht wenst te eten en daarna pas uw hoofdgerecht. Kijkt u echter niet raar op als alles tegelijk op tafel gezet wordt; dit is zoals de Grieken het gewend zijn.

Onmisbaar in het Griekse leven is het koffiehuis, de kafeneío. Wanneer u hier als vrouw binnenloopt zal men even raar opkijken, want de kafeneío behoort echt bij de mannenwereld. Mannen komen hier om een kop koffie te drinken, maar vooral om met elkaar te praten en te discussiëren. Koffie bestellen en ook krijgen wat u daadwerkelijk wilde hebben is in Griekenland een kunst. De Griekse koffie wordt met suiker en al bereid, dus u moet van tevoren al aangeven hoe zoet u de koffie wilt hebben. Wilt u geen suiker dan zegt u skétto, een beetje suiker is metrío en veel suiker geeft u met glíko aan. Wilt u oploskoffie dan bestelt u een nes zestó.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In alle grote badplaatsen zijn supermarkten met een uitgebreid aanbod te vinden. De prijzen in de supermarkten liggen een stuk hoger dan in Nederland. Winkels zijn meestal open van 8.30 tot 13.30 en dan weer van 17.30 tot 20.30. Houd dus rekening met een middagsluiting.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Corfu vindt u allerlei soorten restaurants. In kleinere plaatsen zijn meestal alleen Griekse restaurants te vinden, maar in de grote badplaatsen en in Corfu-Stad zijn ook diverse internationale restaurants te vinden. In de Corfu Restaurants Guide vindt u een overzicht van de restaurants op het eiland.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het is veilig om het kraanwater op Corfu te drinken, maar omdat men veel chloor gebruikt om het water te zuiveren, is de smaak anders dan u gewend bent. De meeste mensen geven de voorkeur aan mineraalwater, dat u in flessen in de supermarkt kunt verkrijgen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Corfu: